понеделник, 3 октомври 2011 г.

ресторант "Изворите" в с.Камен


язовира край селото


мотел ресторант "изворите" с.Камен

Площадът

http://celokamen.blogspot.com

Кметство, село Камен

http://celokamen.blogspot.com/

Църквата "Свети Георги"

Най-дългогодишният селски кмет управлява в с. Камен

Най-дългогодишният селски кмет управлява в с. Камен

Георги БЪЧВАРОВ
споделяне

6 / 2011-01-10


Най-дългогодишният селски кмет управлява в с. Камен

Петю Статев е прекарал половината си живот на кметския пост



Най-дългогодишният селски кмет в Северна, а вероятно и в цяла България, управлява в стражишкото село Камен. От 33 г. начело там е Петю Статев, който е прекарал точно половината от своя живот на кметския пост. Тогава е бил най-младият кмет в областта, днес е доайенът сред колегите си.

ПЕТЮ СТАТЕВ НЕ БРОИ МАНДАТИТЕ СИ. КАЗВА, ЧЕ Е ВСТЪПИЛ В ДЛЪЖНОСТ на 8 февруари 1978 г. и от тогава неизменно е кмет на най-голямото село в община Стражица. Мандатите му са доста повече от осем, защото някога са били двугодишни, но винаги е избиран за поста макар без комунистическо потекло, както е било възприето тогава. В последните изборни битки насреща му се изправя само по един кандидат, колкото да има избори.

Някога Камен е бил и общински център за съседните осем населени места, бурен живот е кипял наоколо, докато главният път от Велико Търново за Разград е минавал от тук. Днес пък е едно от малкото селца, чийто площад е украсен с фонтани, има широка търговска улица и редица предприятия.

„Аз не мога да правя отчет за трите години от този мандат. Навсякъде желанието ни е било да спазим поетото като ангажимент по време на изборите. Все пак формализъм е, че изборите трябва да са претекстът да решим някакви социални въпроси”, казва Статев. Сега в Камен предстои изграждането на канализация и малка пречиствателна станция, за която общината спечели проект по Програмата за развитие на селските региони. За да е чисто селото, кметът разчита и на 100 души по временната заетост. Миналата година са прокарали тръбите за чешма на центъра, предстои да открият и паметник на четниците от селото.



„Работим в ежедневие, което е продиктувано от проблемите на хората,



и реагираме своевременно на всичко, което идва”, описва с едно изречение работата си доайенът сред селските кметове в областта. Въпреки трудностите той е намерил начините да разнообрази живота в населеното място, в което дом имат към 1800 жители.

В КРАЯ НА ВСЯКА ГОДИНА КМЕТЪТ СВИКВА СЪБРАНИЕ НА АВТОРИТЕТИТЕ В СЕЛОТО. Събират се председателите на пенсионерския клуб и читалището, директорите на основното училище и Професионалната гимназия по селско стопанство, шефовете на предприятията. Пред тях се отчита как са използвани парите от бюджета, защото кметството е второстепенен разпоредител с парите, обсъждат и какво финансиране да си поискат за следващата година. С около 80 500 лв. е разполагал кметът през 2010 г.

„ВИНАГИ ГОВОРИМ ЗА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА, НО ТЯ НЕ Е НАПРАВЕНА ОЩЕ В СИСТЕМАТА НА МЕСТНИТЕ СЪВЕТИ. Ако един кмет има самостоятелността, той ще си направи сметка и, както е било по-рано, на полугодието може да прехвърли средства от едни мероприятия в други, защото възникват задачи – никой не може да прецени кога ще вали и т.н. Държавата трябва да има единна система на стандарта на живота. Както свети в едно населено място, и в другото да свети. Трябва да се намери начин да може. Нашата община примерно няма много пари за осветление. Като се кача вечер на баира, и гледам Паисий от Горнооряховската община цяла нощ свети. А ние имаме режимно осветление, имам 7500 лв. за година. Държавата трябва да има един стандарт – за пътища, за осветление, за чистота. Имат лостове – да го направят. А не да се карат и да ни занимават кой кого е подслушвал. Това не ме интересува”, разсъждава опитният управленец.

„Ние сме със силно понижена местна власт. Никой не търси съгласуване на законопроекти или идеи при селските кметове. Ние сме като едни подизпълнители на някои мероприятия. При един бюджет със строг контрол и мероприятия не виждам кметът как може да има идеи”, разсъждава Петю Статев. След толкова години управление той може да сравни с периода, когато кметът е можел да използва извънбюджетни сметки и да харчи средствата с решение на общото събрание в селото. Така идва и самочувствието на управника, че води собствена политика. В първите му години като кмет е съществувало и трудово, и парично самооблагане сред населението, които средства също са отивали за чешми или улички в населеното място. „И водоснабдяването, и пътищата са направени така. Тия извънбюджетни сметки помагаха и инициативата да се засили сред местните хора, а като си направил нещо, го пазиш повече”, обяснява ползите кметът.



Над 207 обекта е построил за 33 г. Петю Статев



За всичките градежи, които е строил и ремонтирал, кметът води прилежен списък. До номер 207 са стигнали те, като се вижда, че мащабно е градено в началото на 80-те и през последните години.

Макар в селото да няма много пътни инциденти, НАСКОРО КМЕТЪТ СЪБРАЛ ВСИЧКИ ШОФЬОРИ И СОБСТВЕНИЦИ НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА да опреснят знанията си по закона и правилника за движение по пътищата. Поканил и катаджиите от Стражица, за да се получи разговор, пък и да сближат позициите си. 407 возила са регистрирани в селото, което прави водачите им значителна група, смята кметът.

На търговците в селото, които са над 30, също се напомня какви са задълженията им по Търговския закон и дори дребни детайли, че не трябва да държат в магазините стоки с изтекъл срок на годност.

ВРЯЛ И КИПЯЛ Е В ИЗБОРНИ БИТКИ ПЕТЮ СТАТЕВ. В едно нещо искрено вярва: „Не може да бъде гостенин един човек и да си дава гласа за нещо, което не познава. Този, който ще живее и има отношение към населеното място, той ще гласува”, казва кметът и одобрява принципите за уседналост. За себе си обаче е убеден, че инициативата за законотворчество трябва да идва от местната власт, кметовете да избистрят правилата в държавата.



„Сега, през демокрацията, е по-лесно човек да е кмет”,



категоричен е Статев, който поравно е управлявал и в двата режима. „По-рано се правеха отчети пред партиен комитет, пред организации, други контроли. Подборът също беше по-друг – за да станеш кмет, трябва първо низовите партийни организации да те предложат, партиен комитет те одобрява и тогава отиваш на избори”, казва кметът, на когото не се налага дори да си прави предизборни плакати, просто всеки в селото го познава.

Според него най-голямата грешка в държавата е, че структурите й не се самоуважават – прокуратурата, съдилища, полиция, местна власт.

ДРУГ ЛЮБОПИТЕН МОМЕНТ ПО ИЗБОРИ Е, ЧЕ КАКВИТО СА ПРОЦЕНТИТЕ В ДЪРЖАВАТА, ТАКИВА СА И В КАМЕН, споделя наблюденията си кметът. В селото има симпатизанти от всички цветове, структури са създали сини, червени, жълти и т.н. На национално ниво обаче има възможност две-три партии да се стабилизират, но всичко, което се притурва за изборите, са остатъци от партийни елементи, които искат да управляват, обобщава Статев, който остава верен на БСП.

Отвъд управленските дела от време на време Петю Статев свири на китара, с която си спомня за годините, когато е свирил в местната група.